Dětské strachy a moderní technologie

Dětské strachy a moderní technologie

Vážení rodiče, připravili jsme pro Vás další článek z naší řady, a to tentokrát na téma, jak mohou dětské strachy souviset s moderními technologiemi.

Zkuste si náš článek v klidu přečíst a uvažujte o tom, zda není zapotřebí „něco“ ve Vaší domácnosti změnit.

Snad každý rodič se někdy v životě setkal s tím, že jeho dítě mělo v noci strach ze tmy nebo z něčeho, co by se ve tmě mohlo schovávat. Strašidla, bubáci pod postelí, čerti – jsou to strachy, se kterými se děti s pomocí rodičů potýkají už odnepaměti.

Dnešní doba jde velmi rychle dopředu a rozvoj moderních technologií mnohdy dává za vznik dalším, častějším strachům. Rozhodně vnímáme i pozitivní vliv technologií a to, že jsou dnes přirozenou součástí našich životů. Pro rodiče může být zcela pochopitelně obtížné udržet krok s obsahem na internetu. Může tak docházet k tomu, že vlastně nemají přehled o tom, co přesně znamená, když je jejich dítě schované za mobilem, tabletem nebo počítačem. Obzvlášť u dětí je ale potřeba dávat pozor, kde se na internetu pohybují, a pomoci jim procházet online světem bezpečně.

Děti mají tendenci trávit čas sledováním videí, ať již na Youtubu, TikToku nebo jiných platformách. Další kapitolou jsou hry se strašidelnou tematikou. Je velké množství obsahu, který je pro děti zajímavý, napínavý, ale i strašidelný. Tyto pocity mohou být i příjemné ve chvíli, kdy člověk video nebo další obsah sleduje. Problém však nastává ve chvíli, kdy pocity přetrvávají i po shlédnutí obsahu a stávají se nepříjemnými. Jako strašidelný mohou děti vnímat i obsah, který by nám, dospělým, tak nepřipadal. Zároveň pro ně může být obtížné ve videích rozlišit mezi realitou a fikcí. Děti nemusí mít dostatečný náhled na to, že to, co ve videu vidí, nemusí být reálné.

A co doporučujeme?

V první řadě prevenci. Je vhodné mít přehled o tom, jak dítě tráví čas na internetu, co přesně sleduje. To může probíhat formou různých rodičovských kontrol elektronických zařízení, případně pravidelným rozhovorem s dětmi a edukací.

A co dělat ve chvíli, kdy se dítě se strašidelným obsahem setká a má na něj negativní vliv?

Tento přístup je individuální. Zaručená jednoduchá rada, jak strachy rychle zastavit, neexistuje.  Je ale důležité, aby dítě dál podobný obsah nesledovalo. Zároveň může být přínosné s dítětem mluvit o tom, co vidělo. Mluvit o tom, co je reálně a co není. Ujišťovat, že je v bezpečí a že není samo, jste tu pro něj. Někdy může pomoci využít i různých nočních světýlek, případně různých „talismanů“ (třeba oblíbený plyšák apod.).

Pokud nepřiměřené strachy přetrvávající, určitě je prospěšné obrátit se na odborníka. Může se jednat nejen o naše Dětské krizové centrum, ale i různé telefonické linky (např. Linka důvěry Dětského krizového centra) nebo dětského psychologa.

 

Za tým DKC přejeme všem dětem i rodičům klidné dny i klidné noci.