Den bezpečnějšího internetu

Blíží se únor, ve kterém slavíme den: „Bezpečnějšího internetu“

Vážení rodiče, připravili jsme pro Vás tentokrát článek na téma bezpečného internetu, a to proto, že online prostředí je dětem čím dál blíž. Zkuste se zamyslet, jak s dětmi mluvíte o výhodách a rizicích sociálních sítí. Nezapomínejte chránit svoje děti před nástrahami online prostředí!

Online prostor je dětem přístupný kdykoli a na jakémkoli místě. Mohou do něj vstoupit na svých počítačích, tabletech, ale i pomocí mobilních telefonů. Online svět se stal přirozenou součástí životů téměř nás všech. Na svém počátku, kdy byl internet uveden do provozu, nikoho ani nenapadlo, že začne být využíván ve velké míře také dětmi. Přesto podle dostupných studií víme, že dnes v Evropě používá internet více než 80 % dětí ve věku 6 až 17 let a toto číslo každým rokem narůstá. Navíc se v online světě pohybují stále mladší děti. Děti ve věku 16 let udávají, že poprvé vstoupily do online prostoru ve svých 9–10 letech. Děti ve věku 10 let však udávají, že se k internetu připojily již ve svých 7 letech. Navíc téměř 40 % všech dětí, které se na internetu pohybují, se tam přihlašují nekontrolovatelně, kdekoli prostřednictvím svého mobilního telefonu nebo jiného kapesního zařízení.

Možnost připojit se k virtuální síti kdekoli a kdykoli, využívat internet jako zdroj informací, hry nebo prostřednictvím sítí komunikovat s lidmi, případně se více zapojit do světového dění, je určitě pozitivní věc, kterou nám dostupnost využívat digitální technologie přináší. Musíme si ale také uvědomit, že děti jsou velmi zranitelné a je potřeba je chránit nejen v běžném životě, ale také v online světě. 80 % oslovených rodičů si myslí, že nejlépe ochrání děti, pokud budou dostupnější a účinnější nástroje rodičovské kontroly. Zároveň pouze 28 % rodičů ve skutečnosti tuto kontrolu využívá. Proto se i na evropské úrovni vyvíjí strategie, která má ochránit právě naše nejmenší. Navrhovaná strategie, která je již uvedena do praxe staví na čtyřech pilířích:

1) vyvíjet úsilí podporovat kvalitní internetový obsah, který mohou děti i mladiství využít k rozvoji svých vědomostí, ke kvalitní zábavě a k usnadnění komunikace,
2) dále je snaha zvyšovat informovanost o online světě, včetně upozorňování na jeho rizika,
3) také vzniká potřeba vytvářet online prostředí, které je pro děti bezpečné
4) všemi dostupnými prostředky bojovat proti pohlavnímu zneužívání a sexuálnímu vykořisťování dětí.

Rodičovská kontrola však může být prvním a nezastupitelným opatřením, které může udělat každý rodič sám v rámci své rodiny a tím ochránit dítě před riziky, která se v online síti skrývají. Používání rodičovské kontroly nemusí být pro mnohé rodiče snadné. Podrobné informace, jak se dá kontrola použít, najdete například zde: https://www.dvojklik.cz/saferkidsonline/aplikace-rodicovske-kontroly-jake-jsou-jejich-vyhody-a-rizika/.

Rodičovská kontrola se pojí také se zájmem o dítě. Aktivitu v online prostoru mladších dětí je potřeba kontrolovat a usměrňovat správným směrem. U větších dětí je však důležité projevovat zájem o to, co ve virtuálním světě podnikají. Pokud je dítěti 5 let, samotné ho ven nepustíme. Větší dítě v 9, 10, 11 letech již ven pustíme, ale zajímá nás, kde je a kdy se vrátí domů. U dospívajících 15, 16, 17 let už sázíme na důvěru. Obvykle nám stačí, když víme, kdy se domů vrátí. Podobné to je i ve světě virtuálním.
Rodičovskou kontrolu ve formě blokace, omezení, cenzury uplatníme v plné míře u malých dětí. U starších dětí už jen kontrolujeme a s dospívajícími sdílíme. Umění ochránit naše děti spočívá ve snaze naslouchat, poradit a pomoci. Pokud se dítě dostane do nesnází, je důležité, když ví, že se může doma svěřit a rodiče mu budou oporou.

Pokud se Vaše dítě dostalo do potíží v online prostředí, svěřilo se Vám a Vy nevíte, co s tím, neváhejte nás kontaktovat (využijte kontakty na Linku důvěry). Pomůžeme Vám situaci řešit!
Pokud váháte, jak s dětmi o online prostředí mluvit, využijte naši brožuru Rizika kyberprostoru, komiksové příběhy nebo naše Desatera bezpečného chování dětí na internetu pro děti, ale i pro Vás rodiče (https://www.ditekrize.cz/prevence/).

tým pracovníků Dětského krizového centra