Co znamená rozchod nebo rozvod rodičů pro děti?

Tentokrát jsme pro vás připravili článek k zamyšlení, co pro děti obecně znamená rozchod nebo rozvod rodičů.
Do Dětského krizového centra přichází řada rodin, ve kterých se rodiče rozcházejí, rozvádějí nebo se už rozvedli.
Z hlediska dopadu rozchodu/rozvodu na dítě je důležité, jak rozchod/rozvod zvládnou rodiče.
Často mluvíme (my zaměstnanci DKC) o nutnosti vést rodičovský konflikt mimo dítě. Zároveň zdůrazňujeme, že dítě potřebuje oba rodiče. „I v případě rozchodu nebo rozvodu patří dítě k mámě i k tátovi. Navždy.“ Proto bychom vám rádi přiblížili tzv. „židličkovou“ metodu.

V čem tato metoda vlastně spočívá?
Odpověď je jednoduchá. Za vším hledejme děti.
Samotná autorka Mgr. Milena Mikulová popisuje, že ji na celý koncept přivedla právě 6i-letá holčička. (Mgr. Milena Mikulová, espediente.cz).
Rodiče si pomocí této metody mají představit, že každý z rodičů je jedna židle, a na obou židlích stojí jejich dítě, protože „dítě je a vždy bude součástí obou rodičů.“

Mgr. Milena Mikulová pomocí „židličkové“ metody přibližuje rodičům, jak může jejich dítě vnímat neshody, přecházení z jedné domácnosti do druhé, hádky mezi rodiči, a další problémy, které často souvisejí se situacemi po rozchodu nebo rozvodu.

Autorka pomocí videí ( https://espediente.cz/zidlickova-metoda/) poukazuje na to, co prožívají děti, a pokouší se vcítit do jejich pocitů, emocí a umožňuje tak rodičům zkusit si představit, čím jejich dítě prochází.

Odkazy na videa: https://espediente.cz/zidlickova-metoda/

Odkazy na obrázky: https://www.akademickyustav.cz/projekty/komplexni-pece-o-rodinu/.

 

V případě, že řešíte rozchod nebo rozvod a jak nejlépe uspořádat vše pro své dítě, a nejste si zcela jisti, jak máte postupovat, jsme tu pro vás.

Nezapomeňte, že rozchod se týká především vašeho dítěte.

V případě, že si nejste jisti, jak nejlépe nastavit vše pro své dítě, využijte naši Linku důvěry nebo osobní konzultaci v rámci našich ambulantních služeb.

Dále neváhejte využít i naší právní poradnu. Stačí se jen objednat.

                                                             tým pracovníků Dětského krizového centra