Děti v říši kyberprostoru

„Jsi úplná nula, jen se na sebe podívej. Měla by ses radši zabít, všem by pak bylo líp.“

To byla jedna z mnoha zpráv, které třináctileté Lence chodily každý den z anonymních účtů na internetu. Když jí podobná zpráva přišla poprvé, zaskočilo ji to, ale řekla si, že to možná byl omyl a nevěnovala tomu pozornost. Zprávy však Lence chodily dále, byly čím dál intenzivnější a postupně tak nabourávaly její sebevědomí. Ačkoli k útokům docházelo pouze v kyberprostoru, Lenka se přestávala cítit dobře i v reálném světě. Nevěděla totiž, kdo za agresivními zprávami stojí, a mnoho času tedy trávila přemýšlením o tom, kdo z jejího okolí by jí mohl chtít takto ubližovat.

Zprávy, které útočily na její povahu, chování i vzhled, se Lence neustále přehrávaly v hlavě a začínala jim pomalu věřit. Začínala věřit, že je hloupá a ošklivá, nikdo ji ve skutečnosti nemá rád a všichni ji za jejími zády pomlouvají. Když se zkusila svěřit mamce, která si sama zrovna procházela nelehkým obdobím, dozvěděla se, ať si zruší všechny účty a na internet nechodí. To má přece z toho, kolik času tráví online. Maminka to nemyslela zle, ale jako mnoho rodičů bohužel neměla o kyberšikaně dostatek informací a netušila, že místo potrestání viníka by tím spíše potrestala oběť.

Lenka jednoho dne uviděla ve škole letáček Linky důvěry DKC o kyberšikaně. Když přišla domů a přečetla si další zlé zprávy, rozhodla se, že Linku přes chat kontaktuje.

Ze začátku pro ni nebylo svěřování se snadné, ale konzultantka Lenku svým trpělivým a citlivým přístupem přiměla k tomu, aby jí pověděla více o svém trápení. Chat trval téměř 90 minut a v jeho průběhu byl čas na Lenčin příběh i na její emoce. Lenka také dostala informaci o tom, že to, co se děje, není její vina, nikdo nemá právo se k ní takto chovat a že existují způsoby, jak situaci řešit.

Lenka s pomocí konzultantky přišla na to, že by se mohla zkusit svěřit dospělému bráchovi, který sice bydlí v jiném městě, ale zanedlouho přijede na návštěvu. Pro problémy v online prostředí by mohl mít větší pochopení a společně by to poté mohli zkusit probrat s mamkou. Kdyby Lenka nevěděla, jak začít, může si vzít na pomoc uložený chat a dát ho bráchovi přečíst. Pokud by náhodou cokoli nevyšlo, nebo by si Lenka chtěla jen znovu popovídat, ví, že se může na Linku kdykoli znovu obrátit. Kontakt předá i bráchovi a mamce.