Návrat do školy

V současné době, kdy dochází k rozvolňování protiepidemických opatření, se do školních lavic vrací tisíce žáků a studentů, kteří se doposud dlouhou dobu vzdělávali distančně. Zatímco některé děti se zpět do školy těší, pro jiné je návrat do školního prostředí zdrojem obav a úzkostí. Může se jednat o oběti šikany, děti, které při výuce nezažívají dostatek úspěchu a bojí se špatných výsledků, kritiky učitelů a reakce rodičů, nebo například o úzkostnější žáky, kteří se obtížněji adaptují na samotnou změnu režimu. Některé děti také mohou mít strach z nakažení koronavirem a z toho, že virus přinesou domů a nakazí jím své blízké (např. nemocné prarodiče).

Tato témata se často promítají i do hovorů na naší Lince důvěry, kam se obracejí pro pomoc a podporu  jak děti a adolescenti, tak jejich dospělí blízcí či vyučující. Současná doba je totiž náročnější pro většinu z nás bez ohledu na věk a další demografické faktory.

A jak tedy dětem (a vlastně i sami sobě) návrat do školního prostředí usnadnit?

S rodiči i pedagogy, kteří se na nás s touto otázkou obracejí, mluvíme vždy o tom, že každý jsme v něčem odlišní – proto na tuto otázku neexistuje jedna univerzální odpověď. Při každém hovoru či chatu na lince postupujeme individuálně a přijít společně s klientem na to, co by v dané situaci nejvíce fungovalo právě jemu.

Pokud bychom však měli vybrat jeden tip, který zmiňujeme asi nejčastěji, je to ten, aby dospělí s dětmi o celé situaci především komunikovalinabídli jim prostor, kde se mohou bezpečně svěřit se svými pozitivními i negativními pocity a myšlenkami, kde je nikdo nebude soudit a jejich obavy bagatelizovat, zesměšňovat či je za ně trestat. Je přirozené, že některé děti tohoto prostoru ihned využijí, jiné možná až s odstupem či vůbec – to je zcela v pořádku a není žádoucí je do sdílení nutit. Důležité je, aby věděly, že tuto možnost mají. Že když za svým blízkým dospělým přijdou, dostane se jim porozumění, přijetí jejich pocitů a ubezpečení, že na své trápení nejsou samy.

Jednou z možností, která může některým dětem i dospělým pomoci se vypořádat lépe se současnou situací, je obrátit se právě na naši Linku důvěry: