Rizika letních prázdnin

Ohrožuje děti během letních prázdnin více úraz nebo internet?

V loňském roce zaznamenali středočeští záchranáři během července a srpna více než 24 000 výjezdů, což je o pětinu více než v jiných měsících (zdroj: Záchranná služba Středočeského kraje).

Častá jsou poranění hlavy a páteře, přičemž některým úrazům by se dalo předejít používáním bezpečnostních pomůcek. Základní a pro děti povinnou pomůckou je přilba a to nejen při jízdě na kole. Měla by být samozřejmostí také při jízdě na koloběžce nebo na bruslích. S vzrůstající oblibou grilování vrůstá i počet popáleninDalším rizikem jsou bazény a koupaliště. Malé děti by měly být u vody vždy pod dohledem, ať už se jedná o zahradní jezírko, bazén nebo řeku.

Jsou ale opravdu rizika úrazu nebo popálenin tím jediným ohrožením, se kterým se mohou děti během letních prázdnin setkat? Je zde třeba zmínit internet, kde jsou děti vystaveny rizikům nepřetržitě celý den.

Děti na internetu ohrožují nejen ostatní uživatelé, ale také uveřejňovaný obsah. Na internetu dnes brouzdají běžně 7-8 leté děti a snadno se dostanou na stránky, které jsou pro ně svým obsahem nevhodné nebo dokonce škodlivé. Například pornografie může mít negativní dopad na zdravý psychosexuální vývoj dítěte.

„V posledních letech narůstá počet případů sexuálního experimentování mezi dětmi,“ říká Zora Dušková, ředitelka Dětského krizového centra. „K takovému „hraní“ docházelo i minulosti, ale mění se praktiky,  zvyšuje se agresivita a navíc experimentují stále mladší děti. Stává se, že děti sexuálně atakují jiné děti ve svém okolí a snaží se opakovat to, co shlédly na internetu, včetně orálního,  análního či vaginálního styku.“

K ohrožení dítěte může dojít i na táboře, soustředění, výletu či party. Na těchto akcích se děti můžou setkat s nepřijetím, se šikanou, obtěžováním nebo dokonce se zneužíváním.

Děti se během prázdnin setkávají s mnoha novými lidmi, vrstevníky i dospělými, a není v možnostech rodičů všechny tyto náhodné či plánované kontakty prověřit. Právě proto je důležité, aby každé dítě bylo dostatečně poučené, jak se v dané situaci zachovat a kdy se případně svěřit rodičům, jiné dospělé osobě, či zavolat například na non-stop Linku důvěry DKC.

Děti ale neohrožují pouze cizí lidé. Ze statistik Dětského krizového centra vyplývá, že agresorem bývá osoba dítěti blízká nebo příbuzná (v 63 %), tedy někdo, koho dítě dobře zná. Během letních dovolených může docházet také k vyhrocení rodinných vztahů. Rodiny spolu tráví více času, což sebou nese zvýšené nároky na vzájemný respekt a toleranci, i dobré plánování aktivit.

„Kapitolou samou pro sebe jsou rodiny, v nichž rodiče vedou spor o dítě,“ komentuje Petra Hackerová, psycholožka Dětského krizového centra. „V těchto případech mohou být prázdniny a rozložení kontaktu s dítětem zdrojem dalšího sporu.“

Nevíte-li si rady, jak se zachovat, kontaktujte Linku důvěry Dětského krizového centra, tel: 777 715 215 nebo navštivte ambulantní pracoviště. Služba okamžité krizové pomoci je poskytována zdarma a bez objednání v úterý a čtvrtek 16.00 – 18.00 na adrese V Zápolí 1250/21, Praha 4. Více informací na www.ditekrize.cz